2015. október 7., szerda

Találkozás Kemény Zsófival

Levittem a kutyát sétálni,
és pisilt, ez sikerélmény.
Mikor visszaértünk, az orrára
sok lényegtelen szag volt ragadva.

Én utánaugrottam egy hullócsillagnak,
de visszarántott a póráz. 
/Kemény Zsófi/

Kedden, azaz 6-án Joel barátommal együtt, moderátorként jelentünk meg a Hild Viktor könyvtárban, itt, Szolnokon. 
Kemény Zsófi - író, költő, slammer - volt a vendégünk, akit a nyolcadikosok miatt hívott meg a könyvtár, hátha a beszélgetés során kedvet kapnak az íráshoz, érdeklődni kezdenek az irodalom iránt. 
Mikor beértünk az épületbe, Joellel együtt kezdtünk izgulni, ám nem is tudom miért, de a lámpalázam hamar eltűnt, miután Zsófi is megjelent. Mivel roppant kedvesnek, barátságosnak tűnt, nem gondoltam úgy, hogy bármitől is tartanom kellene. Egy egyszerű beszélgetés lesz, és kész. 
Miután helyet foglaltunk a teremben, bele is csaptunk a lecsóba. Kérdezgettük, a slamről, melyik a kedvence a sajátjai közül, mit gondol a mostani magyar irodalomról, a könyvéről stb. 
Mivel a közönség csupa 14 éves kamaszból állt, sokuk nem törődött ezzel az egésszel, mással foglalkoztak, hangosan dumáltak, nem kicsit volt zavaró. Sajnos, ha arra kértük, hogy olvasson fel pár verset, a hallgatóság azonnal nyüzsögni kezdett, kivéve, mikor a tizennyolcadik születésnapjára alkotott slamjét mondta el. Ugyanakkor egy-két gyerek figyelemmel kísérte az egész beszélgetést, sőt, némelyikük még kérdéseket is feltett, aminek külön örültem. 
Miután végeztünk, még maradtunk, lőttünk pár képet, s beszélgettünk Zsófival. 
Eztán bemásztunk a kocsijukba, és mikor megérkeztünk a Verseghy könyvtárhoz, megállapodtunk abban, hogy elmegyünk enni. 
Ebéd közben végig beszélgettünk: filmekről, könyvekről, pszichológiáról stb. Közvetlen volt, nyílt, nem hajtott el minket, minden egyes kérdésünkre válaszolt.  
3-kor Joel bátyja, Kevin faggatta őt tovább a Verseghyben, ami jóval komolyabb volt. Nem csak azért, mert Kevin idősebb és tapasztaltabb nálunk, hanem mert a közönség sem nyolcadikosokból állt. Szó esett a vulgáris szavak használatáról az irodalomban, a következő regényéről, családjáról... 
Mindenesetre eszméletlenül jól éreztem magam, remélem többször kapunk még ilyen felkérést. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése